Een Arnhems centrum voor de creatieve industrie?

Het pand aan het Nieuwe Plein dat mogelijk een andere invulling kan krijgen*

Het borrelt in Arnhem als lang niet meer is voorgekomen. Het aantal initiatieven en projecten in velen creatieve disciplines is langzamerhand niet meer bij te houden. Arnhem is een studentenstad, ook al vindt zij zelf van niet. Maar de HAN en ArtEZ brengen vele duizenden studenten naar de stad. De stad biedt steeds meer ruimte aan (jonge) ondernemende mensen. De gemeente meer dan ooit open voor initiatieven en wil ze zoveel mogelijk faciliteren.

Het wordt nu tijd voor een volgende stap. Al die creatieve energie is veelal goed weggestopt voor mensen die niet in de kring van ingewijden verkeren. Dat moet anders. Het moet zichtbaarder. En het moment is daar dat Arnhem ook economisch vruchten gaat plukken van haar bevoorrechte positie. Een blog over een mogelijke kans.

Betaalbare woon- en werkplekken sleutel voor creatieve startups
Het Arnhemse Organza-onderzoek (pdf) presenteert acht voorwaarden om als stad aantrekkelijk te zijn voor kleine creatieve, en dus vaak startende, ondernemingen.

  1. Betaalbare woon- en werkruimten (is dus niet gratis, zoals vaak wordt gedacht);
  2. Een nabijgelegen campus (kenniscentrum) of concentratie van andere creatieve ondernemingen;
  3. Bedrijfsincubators;
  4. Coachfaciliteiten voor startende ondernemers;
  5. Promotie van creatief ondernemerschap;
  6. Interacties (crossovers) met andere onderzoekers, ontwerpers en makers;
  7. Nieuwe vormen van funding van startups;
  8. Aanwezigheid van andere vergelijkbare initiatieven (creatief klimaat).

Daar moet dus aan gewerkt worden.

Gemeente heeft groot aantal panden in bezit
Een decennium geleden leek er nog niets aan de hand: je laat een gerenommeerde architect een vierkante kilometer zieltogende stad herontwerpen, zoekt financiers die het ontwerp draperen met winkels, appartementen en kantoren en succes verzekerd.
Het is hierom dat gemeenten veel grond en panden hebben aangekocht voor fraaie stedenbouwkundige vergezichten. De tijd heeft deze plannen echter tot financiële nachtmerries gemaakt.
Het is hierom dat ook Arnhem zoekt naar invulling van al dat leegstaande gemeentelijk vastgoed. En zo kwam op uitnodiging van de gemeente een bezichtiging tot stand in een aantal panden in het Coehoorngebied, het gebied achter Hotel Haarhuis.
De achtergrond van dit initiatief was de vraag of daar voor Arnhem mooie invulling aan kan worden gegeven.

Een Arnhems centrum voor de creatieve industrie?
Op bovenstaande foto een pand dat mogelijk geschikt is voor een concept van een co-workspot in Arnhem. Eigenlijk is het wellicht ook geen co-workspot zoals we dat al elders kennen, zoals Seats2Meet, Betahaus (Berlijn) of Unperfekthaus (Essen).
Het pand is ruim 700 m². Telt 5 verdiepingen, buiten de begane grond en een kelder. Het vloeroppervlak is een kleine 100 m² per etage.
Of dit pand dat ook helemaal geschikt is, is dan ook nog niet zeker.

Het pand kan verschillende concepten herbergen:

  • het samenbrengen van de verschillende creatieve disciplines om uitwisseling te bevorderen en de kansen op innovatie te vergroten;
  • de zichtbaarheid van de Arnhemse creatieve sector te vergroten, zeg een soort WTC voor de Arnhemse creatieve industrie. Hierbij kunnen ook Nederlands-Duitse verbindingen worden gelegd;
  • creatieve startup centre (Arnhem Centrum voor Creatieve Startups). Ontmoeten, faciliteren, opleidingen, funding zijn de functies die dan in het pand aanwezig moeten zijn.

De ligging van het nabijgelegen gemeentelijk lege terrein waar de NS tijdelijk bouwmateriaal opslaat, is een pré. Daarmee kunnen openbare programma’s de functies van het pand verder versterken.

Uiteraard gaat concept voor pand. Dus als het in dit pand niet haalbaar is, moet er verder worden gezocht.

En dan de financierbaarheid
Arnhem is sterk in ideeën en in een tomeloze energie. Ook de communicatie daarover verloopt nu voorspoedig.
Maar de zakelijke kant is wat minder sterk in het vizier. Toch zal dit plan pas realiseerbaar zijn, als de kosten gedekt zijn. De gevraagde huurprijs van € 70,00 per m²/jaar mag dan enkele jaren als de bodem van de markt hebben gegolden, maar met meer dan 200.000 m² leegstand in Arnhem, wordt dat anders. En het pand is nu ook geen lichtend voorbeeld van een pand anno nu.
Bij het ontwikkelen van welk van de drie bovengenoemde concepten ook, het zal zijn geld moeten opbrengen.
Groepen, communities, teams, die denken dat zij invulling kunnen geven, voor Arnhem betekenisvol en financierbaar, moeten samenkomen op een speciale brainstormmeeting.
Wie belangstelling heeft om daarvoor te worden uitgenodigd, laat onderstaand zijn naam achter of mailt even naar paul@bureauarnhem.nl.

Binnenkort volgt dan meer informatie over de meeting.

Leestip: Waarom creatieven graag in middelgrote steden verblijven

 *Foto van Strijbosch en Tunnissen